Verkeersrecht

Soms is de situatie erg duidelijk, maar vaak is de zaak toch wel complex. Beide partijen zeggen groen licht te hebben gehad, plotseling komen er allemaal getuigen, is de situatie ter plekke veranderd, is er discussie over de snelheid en de overzichtelijkheid van de plaats waar de aanrijding plaats vond.

In dat soort zaken is het van belang om de plaats zelf te bezoeken. Verzekeringsmaatschappijen doen het meestal af met foto's, maar die vertellen vaak maar een gedeelte van het verhaal. Ook kunnen getuigen worden gehoord in het kader van een voorlopig getuigenverhoor bij de rechtbank en dan blijkt nogal eens, dat de zaak toch anders ligt, dan de getuigen in eerste instantie hebben aangegeven.

Regelmatig worden procedures gewonnen, die door rechtsbijstandsverzekeraars al waren opgegeven, omdat er onvoldoende bewijs zou zijn.

Voetgangers en fietsers hebben, evenals kinderen, een extra bescherming. Als automobilist heb je een zware verantwoordelijkheid om met deze 'zwakke' verkeersdeelnemers rekening te houden. Je moet als het ware anticiperen op het mogelijk verkeerde gedrag van kinderen of fietsers. De wetgever heeft de aansprakelijkheid al snel gelegd bij de automobilist. Als de tegenpartij aansprakelijkheid heeft erkend bij de aanrijding, dan zal diens verzekeringsmaatschappij ook de advocaatkosten moeten betalen.

Stel uw vraag